Anne: Doğumun başlamasının bir çok ön belirtisi vardır. En sık görülen ön belirtilerinden biri çoğunlukla nişan gelmesi olarak ifade edilen doğum kanalının tıkayan sümüksü tıkacın dışarı atılmasıdır. Bu tıkaç kalın , beyaz renkte yada kanlı olabilir. Bazı gebelerde hiç görülmez iken , bazı gebelerde hemen doğum öncesinde olabilir. Gebeliğin son ayında herhangi bir zamanda nişan gelmesi olağan bir durumdur.Hemen telaşa kapılmayıp ve doktorunuzu haberdar etmeniz gerekmektedir. Bebeğin artık 3000 gr’ı geçmesi nedeniyle hareket alanı daraldığından anne karnındaki hareketleri ağırlaşır. Bu nedenle anne adayının bebeğin hareketlerini takip etmesi daha da önemlidir. Her bebeğin hareket tarzı kendine özgü olduğundan ve annenin bunu ifade etmesi de değişkenlik gösterdiğinden bunu bir kurala bağlamak mümkün değildir. Eğer bebeğin hareketlerinde bir azalma fark ediliyorsa şeker oranı yüksek çikolata gibi besinlerin ardından izlenir. Bu arada hareket azalmasının nedeni bebeğin uyku hali ise bebek de uyanabilir. Eğer yine de hareket azalması şüphesi varsa yada hareket tarzı değişkenlik gösterdiyse en doğrusu NST ile bebeğin iyilik halinin tespit edilmesidir. Doğumdaki ağrı kontrolüne herhalde karar verilmiştir.Epidural ile normal doğumda epidural uygulaması anestezi uzmanı tarafından lokal anestezik bir maddenin özel iğne ile bel omurgasının arasından omurilik kanalına verilmesiyle uygulanmaktadır.Bu işlemden sonra ağrı hissinin kaybolması için yaklaşık 15 dakikalık bir süre gerekmektedir.Bu yöntemi gerçekten isteyip istemediğinizi ve psikolojik olarak hazır olup olamadığınızı iyi düşünmeniz ve doktorunuzla tartışmanız gerekmektedir.
Bebek: Bebeğin boyu 49 cm ve ağırlığı 3100 gr ‘dır. Bebeklerin büyük bir kısmı bu haftadan itibaren doğmaktadır. Doğduğunda uzun saçlar ve tırnaklar sakın sizi şaşırtmasın. Bebeğin vücudundaki koruyucu verniks tabakası hızla erimektedir,ama halen deri kıvrımlarında,boyun ve sırtta mevcuttur. Lanugo diye adlandırılan ve ikinci trimesterde bebeğin vücudunu kaplayan ince tüyler dökülmekte olup sadece omuz ve sırtlarda yer almaktadır. Bebeğin yakalama refleksi gelişmiştir. Bebeği bu haftalarda daha çok hıçkırık tutmaktadır. Soluk alıp vermek için antreman olsa gerek! Bağırsaklarının içinde bol miktarda mekonyum (dışkı) oluşmakta olup bağırsak hareketleri de düzene girmeye başlamıştır. Bu hafta baş çevresi ile karın çevresi nerdeyse aynıdır,giysilerini herhalde hazırlamışsınızdır!!
İki kişilik beslenme : Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biri de meyvelerdir. Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu nedenle meyveleri aç karnına yememeliyiz.Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 2- 3 saat sonra alınmalıdır.Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar.Gebelere düzenli tüketilmesi önerilen meyvelerin başında kiraz, muz,kayısı, şeftali ve tabii ki kabuğu ile birlikte yeşil elma gelmektedir. Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenir.Düzensiz kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz. Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır.Bu nedenlerden dolayı düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı, sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz.