Anne: Annelerin hemen hepsinin arzusu bebeğin iyilik halini gösteren ilk hareketi bir an önce duymaktır. Tipik olarak ilk hareketin duyumu 18-22. haftada meydana gelmektedir.Aslında yedinci gebelik haftasından itibaren hareketli olan bebek ancak şimdi anneye mesaj gönderecek kadar güçlenebilmiştir. Aynaya bakıldığında yüz cildindeki artmış lekelenmelere ek olarak ince damarlar da belirginleşmiştir.Bundan dolayı yüz cildi daha kırmızı görünmektedir. Gebenin hafif bir makyaj ile bu görünümü gizlemesi mümkündür.Meydana gelen bu cilt değişikliklerinin geçici olduğu unutulmamalıdır. Saçlar da incelip kırılarak cansız görülmektedir.Kuru saçlar daha kuru, yağlı saçlar ise daha yağlı bir hal almaktadır. Kuaförünüzün önerisi doğrultusunda saç tipinize uygun şampuan kullanılması önerilir. Kabızlık ve midede ekşime –yanma hissi süregelebilir. Kullanılan vitaminler ve demir ilaçlarının mide problemlerine sebep olabilir.Kabız kalmamak için günde iki porsiyon meyve tüketilmeli ve bol sıvı alınmalıdır.Karın çatlaklarını önlemek için krem kullanımı da ihmal edilmemelidir.
Bebek: Bebeğin baş popo mesafesi 14 cm ve ağırlığı yaklaşık 190 gr’dır. Plasenta hızla gelişmektedir. Bebeğin kol ve bacakları uzamaktadır. Ses tellerinin gelişimi tamamlanmakla beraber ağlamasını duymanız için biraz daha sabretmeniz gerekecek!! Kalbin iç bölümlerini ultrasonografide görmek mümkündür ancak kalp henüz gelişimini tamamlamamıştır. Bebeğin tüm vücudunu beyaz yağlı bir madde olan Verniks ile hızla kaplanmaktadır.Verniks amniotik kesenin içinde büyüyen bebek için koruyucu bir maddedir.
İki kişilik beslenme : Gebelikte sizi rahatsız edebilecek en önemli şikayetlerden biri olan kabızlığı düzenli bir beslenme ile engelleyebilirsiniz.En önemli kural bol miktarda sıvı gıda almanız ve su içmenizdir.Özeklikle kayısı suyu ve erik kompostosu sizi rahatlatacaktır.Ayrıca lifli yiyecekleri tercih etmelisiniz .Tüm taze sebze ve meyveler, özellikle kayısı, incir, lahana, üzüm ve baklagiller bağırsak hareketlerinizi arttıracaktır. Kepekli ekmeği özellikle sabah kahvaltınızda tercih edin ve günde bir kase meyveli Müsli’ yi ara öğün olarak yağsız süt ile tüketmeniz faydalı olacaktır . Bazı diyetisyenler gebelere sabahları kabuğu ile birlikte bir adet yeşil elma tavsiye etmektedirler. Rezene ve sinameki çayını bebeğe zararı olabileceği için kabızlıkta kullanmamak gerekmektedir. Sindirim düzenleyici yoğurtları günde bir porsiyon olarak tüketmenizin bir sakıncası yoktur.Ayrıca düzenli yürüyüş ve doktorunuzun tavsiye ettiği egzersizler tuvalet düzeninizi sağlamakta yardımcı olacaklardır.
Annelerin hemen hepsinin arzusu bebeğin iyilik halini gösteren ilk hareketi bir an önce duymaktır.