Abdominal doğum olarak da bilinen sezeryan doğum; anne adayı olan kişinin karnında bir kesi yapılarak, bebeğin içeriden cerrahi bir operasyonla çıkartılıp dünyaya getirilmesi işlemine verilen isimdir. Sezaryen doğum yöntemine, hastanın tercihine bağlı olarak ya da normal doğum işleminin gerçekleştirilmesinin çeşitli sebeplerden dolayı mümkün olmadığı durumlarda başvurulur. Aynı zamanda doğum öncesi yoğun endişe yaşayan kişiler doktorlarıyla birlikte ortak karar alarak sezeryan doğum yaptırma kararı alabilirler.
Sezaryen doğum öncesinde anneye lokal anestezi, genel anestezi veya epidural anestezi yöntemlerinden birisi seçilerek uygulanır. İşlem sırasında anne adayı olan kişinin rahmi yapılan kesiyle açılır ve o bölgede bulunan amniyon adlı sıvı dışarıya doğru boşaltılır. Bunun ardından bebek annenin vücudundan çıkartılır. Bu işlem sonrasında göbek kordonu kesilir. Ve bebeğin yüzündeki sıvılar temizlenir.
Sezeryan Doğum Aşamaları Nelerdir?
Eğer acil bir durumdan ötürü sezaryen doğuma başvurulmuyorsa, yani sezaryen doğum işlemi doktor ve hasta arasında planlandıysa, doktor hastaya hamileliğin 39. haftasında seçeceği herhangi bir güne randevu oluşturur. Doktorla oluşturulan bu randevu öncesinde anne adayının anestezi uzmanı tarafından muayene edilmesi ve gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Ameliyattan önceki gün ise katı yiyecekler tüketmemek ve geceden itibaren su dâhil hiçbir şey içmemek gerekir. Çünkü işlem sırasında bağırsakların ve midenin dolu olmasının ameliyatın başarı oranını düşürdüğü ve zorlaştırdığı bilinmektedir.
Bağırsakların tamamen boş olduğunu garanti etmek adına kişiye müshil veya lavman gibi bağırsak temizleyici yöntemler de tavsiye edilebilir. Ameliyattan önceki gün duş alınmalı ve kesinlikle alkol ve sigara gibi zararlı maddeler kullanılmamalıdır. Doktorun tercihine ve kişinin o anki durumuna göre epidural anestezi veya genel anestezi seçeneklerinden birisi seçilir. Eğer genel anestezi yönteminin kullanılması kararlaştırıldıysa, kişi ameliyat masasında uzanırken koluna bir serum bağlanır. Bu serum sayesinde kişi uykuya dalar ve tamamen bayılır.
Epidural anestezi yönteminin uygun görüldüğü kişilerde ise hasta tamamen bayılmaz. Sadece cerrahi operasyonun icra edileceği bölge uyuşturulur. Karnın alt bölgesine 9 - 10 cm büyüklüğünde bir kesi yapılır ve cildin altındaki yağ tabakası, kas kılıfı, karın duvarı, karın zarı, rahmin etrafında bulunan karın zarı ve rahmin yapısında bulunan zar dâhil olmak üzere derin bir kesi işlemi yapılır. Bu kesi sonucunda bebeğin bulunduğu bölgeye ulaşılır ve bebek kişinin karnından çıkarılır. Bebek annenin karnından çıkartılıp doğum gerçekleştiren sonra rahmin iç kısmı temizlenir. Kişide herhangi bir kanama olup olmadığı dikkatlice kontrol edilerek kesi yapılan bölgeler tek tek kapatılır ve yerine dikilir.
Sezaryen Doğumun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Sezeryan doğumun diğer doğum türlerine kıyasla en önemli avantajı; doğan bebeğin mümkün olan en az riskle dünyaya gelmesidir. Sezaryen şekilde yapılan doğumlarda normal doğum ve diğer doğum türlerindeki risklerle çok nadir karşılaşılır. Bu yüzden günümüzde birçok kişi sezaryen doğum yaptırma kararı almaktadır. Günümüzde Türkiye'de sezeryan doğum yaptıranların oranı yaklaşık %55 civarındadır.
Sezeryan doğum bebek açısından genellikle risk faktörünü azaltan bir yöntemdir. Sezaryen doğum sayesinde doğum süresi kısaltılır. Ve böylelikle doğum esnasında ortaya çıkabilecek çeşitli risk faktörleri elimine edilir. Anne bu işlem sırasında tamamen bayıltılacağı ya da bölgesel olarak uyuşturulacağı için doğum esnasında herhangi bir ağrı hissetmez.
Aynı zamanda rahim bölgesinde deformasyonlar meydana gelmez zira bebek rahim kanalından ilerleyerek değil de karnın içerisinden alınarak dünyaya getirilir. Ancak bu yöntem, anne açısından çeşitli riskler barındırabilir. Zira bu işlem, cerrahi bir operasyon olduğundan dolayı operasyon esnasında çeşitli komplikasyonlar, organ yaralanmaları, enfeksiyon veya ameliyat bölgesinde fıtık oluşması gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir.
Sezeryan Doğum Ne Kadar Sürer?
Sezeryan ameliyatı 30 - 40 dakika arası süren bir cerrahi işlemdir. Ancak bu sürecin öncesinde anne adayının ameliyata hazırlanması ve gerekli anestezinin yapılması beklenir. Bu sebeple sezaryen süreci uzayabilir. Sezeryan işlemi alanında uzman bir jinekolog (kadın hastalıkları ve doğum uzmanı) tarafından yapılır. Ameliyathanede doktorun yanında ameliyat hemşireleri, anestezi teknisyeni ve anestezi uzmanı da yer alır.
Sezeryan Doğum Kaçıncı Haftada Olur?
Sezaryen doğum yapılacak kişilerde hamilelik süresinin en azından 37. haftaya kadar ilerlemesi beklenir. Ve bu tarihten sonra doğum yapılabilir. Ancak en ideal olan durum, sezeryan doğumun hamileliğin 39. haftasından itibaren yapılmasıdır. Zira böylelikle bebek gelişiminin çok büyük kısmını tamamlar ve daha sağlıklı bir şekilde dünyaya gelir.
Abdominal doğum olarak da bilinen sezeryan doğum; anne adayı olan kişinin karnında bir kesi yapılarak