Hpv virüsü çoğunlukla genital bölgede olmak üzere, makat - ağız ve boğazda yerleşim göstererek siğil oluşturur. Siğil oluşturmadan sessiz (belirtisiz / semptomsuz) olarak seyir eden HPV virüs tipi de bulunmaktadır. Doku seçen bir hastalıktır. örneğin; karaciğere bulaşmaz.
HPV; hücre içine yerleşen ve çoğalan bir dna virüsüdür.
HPV virüsü sürekli olarak mutasyon geçirerek kendini geliştirir ve değişir. Bu nedenle, HPV için ilaç ve aşı geliştirilememiştir.
Genital HPV
Genital bölgeye yerleşen ve siğil oluşturan 45 – 50 farklı tip HPV virüsü bulunmaktadır. Risk dereceleri; Az – Orta ve Yüksek olmak üzere üç sınıfta dikkate alınır. Özellikle vagina kanalına yakın (serviks) rahim ucu bölgesine yüksek riskli virüs tipleri yerleşmekte ve kanser riskini arttırmaktadır.
Belirtiler
HPV virüsü; ağız anal ve genital bölgede hastalık yapma kabiliyetine ulaşınca, girdiği hücrenin sağlıklı yapısını bozarak siğil oluşmasına sebebiyet verebilir. Fakat genital hpv 'nin siğil oluşturmayan ve sessiz seyreden - bilhassa rahim ucu kanseri yapan inatçı ve tehlikeli tipi de bulunmaktadır.
Bu sessiz enfeksiyonlar çoğu zaman kadınların genel amaçlı yaptırdığı simir testinde tesadüfen tespit edilir.
HPV Nasıl Bulaşır?
Ağız - anal ve genital temas sonucu; cinsel ilişkiyle bulaşır. Bu alanlarda oluşan mikro travmalar sonucu bedene ve dolayısıyla hücre içine rahatça sızar. Özellikle epilasyon - ağda ve jilet teması ile temizlenen / kazınan genital bölgenin hassaslaşması ile mikro travma oluşmaktadır. Bu durum, hastalığın bulaşmasına uygun zemin hazırlamaktadır.
Fizyolojik veya psikolojik nedenli travmalar; bu virüsünün bağışıklık sistemimiz tarafından tanınıp yok edilmesini engellemektedir. Dolayısıyla, bağışıklık sistemimizin virüsü algılayamadığı durumlarda; hasta otomatik olarak hpv virüs taşıyıcısı konumuna düşer.
Hpv virüsü çoğunlukla genital bölgede olmak üzere, makat - ağız ve boğazda yerleşim göstererek siğil oluşturur.